Diáre 2025 máme už v predaji.

Ste zvedavý?

Versatilka: nadčasová mechanická ceruzka vyrábaná v Česku

26. 8. 2022

Takmer každý ju mal niekedy vo svojom peračníku a niektorí jej zostali verní až dodnes. Jej názov vznikol od slova versatilný, teda variabilný, čo túto kresliacu pomôcku perfektne vystihuje. Versatilka so svojou dlhoročnou tradíciou prešla niekoľkými zmenami a v súčasnosti existuje v mnohých prevedeniach. Ako si však v rozsiahlej ponuke vybrať takú, ktorá sadne do ruky práve vám? S tým sa vám pokúsime pomôcť práve v tomto článku.

Tradičná česká versatilka vznikla v roku 1937 a sériovo sa začala vyrábať až v 50. rokoch, v období socializmu, kedy zažila svoj zlatý vek. Vznikla ako ceruzka, ktorú nie je potrebné strúhať a ktorá disponuje vymeniteľnou tuhou. Dodnes sa vyrába v továrni Koh-i-noor v Českých Budejoviciach a odtiaľ sa vyváža aj s inými písacími potrebami do približne osemdesiatich krajín sveta. 

Štandardne versatilku tvorí plášť, vymeniteľná tuha a vnútorný mechanizmus so stláčacím gombíkom na konci, v ktorom sa skýva strúhadlo pre tuhu. Spočiatku mala versatilka plášť drevený, kvôli tomu, že kov bol v predvojnovom období príliš drahý. Dnes sa však vyrába v najrôznejších prevedeniach plášťa od rôzne lakovaného kovového až po plastový.

V základe môžeme versatilky rozdeliť podľa priemeru tuhy. Na našom eshope nájdete podľa tohto parametra 3 typy versatiliek, a to v priemere tuhy 2 mm, 2,5 mm a 5,6 mm. Ceruzky s menším priemerom tuhy sa perfektne hodia na každodenné písanie či rysovanie. Ceruzky s priemerom tuhy 5,6 mm sú zas perfektné pre umelecké kreslenie.

Rozdiel medzi versatilkami môže byť aj v ich dĺžke. Štandardná dĺžka versatilky je zhruba 143 mm, ale ak potrebujete ceruzku, ktorá by sa Vám šikovne zmestila aj do vrecka, tak je k dispozícií aj kratší model s dĺžkou zhruba 115 mm.

Veľmi dôležitou súčasťou mechanických ceruziek je tuha. Versatilka je perfektná ceruzka aj z toho hľadiska, že jej tuhy sú vymeniteľné / nahraditeľné, a tak si do tej svojej môžete vybrať práve takú, akú potrebujete. V zásade je dôležité vyberať si tuhu podľa tvrdosti, ale tiež je možné vyberať si tuhu aj podľa farby.

Tvrdosť ceruzky sa určuje pomerom grafitu a ílu v tuhe. Grafit dodáva tuhe farbu, íl pevnosť a tuhosť. Systém značenia tvrdostí českých grafitových túh zaviedol Franz Hardtmuth a obsahuje celkovo 21 stupňov. Pre značenie sa používa kombinácia písmen H a B spolu s číslicami. Zaujímavosťou je, že tento systém dnes používa väčšina výrobcov ceruziek z celého sveta. (Okrem tohto európskeho systému značenia poznáme aj americký, ktorý používa len čísla.)

 

 

H ako hard predstavuje označenie pre tvrdé tuhy, na stupnici je to od H až po najtvrdšiu 10H. Tieto tuhy zanechávajú jemnú stopu a nerozmazávajú sa. Nevýhodou však môže byť, že na papieri zanechávajú výraznejšie ryhy (v porovnaní s mäkkými tuhami), a preto je náročnejšie ich gumovať. Tvrdé tuhy sú teda vhodné najmä na rysovanie a pre tvorbu presných línií.

B ako black predstavuje označenie pre mäkké tuhy, na stupnici je to od B až po najmäkkšiu 8B (označenie 9B patrí už prírodnému grafitu). Tuhy s týmto označením zanechávajú výraznú tmavú stopu, ľahko sa kĺžu po papieri, a preto sa aj jednoducho gumujú. Sú ideálne na kreslenie a skicovanie. Mäkké tuhy gradácie 6B až 9B sa naviac jednoducho rozmazávajú, a preto sa skvele hodia aj na umeleckú kresbu. Nevýhodou môže byť, že si pri práci s nimi budete musieť častejšie umývať ruky.

HB predstavuje označenie pre stredne tvrdú tuhu, na škále tvrdosti sa nachádza presne v strede, jedná sa o komibnáciu dvoch predchádzajúcich typov túh. Špeciálnu gradáciu má stenografická ceruzka, ktorá sa používala napríklad pri zápisoch z jednaní a je označovaná písmenom F. Stredná gradácia HB a F sú pri voľbe tuhy preto najuniverzálnejším riešením.

Zaujímavosť na záver:

„Ze zápisků samotného Franze Hardtmutha vyplývá, že označení tuh písmenem H má původ v rodinném příjmení Hardtmuth, B znamená Budweis, neboli Budějovice a F odkazuje na jeho křestní jméno Franz.“ (zdroj: blog.koh-i-noor.cz)

Versatilka — pre niekoho už len nostalgia na školské časy, pre iných každodenný pomocník. Aj za tie roky je stále vyrábaná u našich susedov, v Českých Budejoviciach. Skvele sa hodí aj na to najbežnejšie písanie, kresbu či skicovanie a vďaka celokovovému obalu a náhradným tuhám bude vo Vašom peračníku zaručene nesmrteľným kúskom. Tomu hovoríme tradícia s nadčasovým dizajnom!

Máte aj Vy svoju Versatilku? :)

 

Autor článku:
Michaela Slaninková & Natália Laurenčíková

Autor fotografií a obrázkov:
Michaela Slaninková

Zdroj použitých informácii:
blog.koh-i-noor.cz/versatilky-poklad-z-české-republiky
blog.koh-i-noor.cz/příběh-ikonických-grafitových-tužek-koh-i-noor